Ζαβοτηνιακός

Υπαίθρια έκθεση επιστήμης και Τεχνολογίας του Ηλ. Τσαβελόπουλου

Υπαίθρια έκθεση επιστήμης και Τεχνολογίας της Αρχαίας Ελλάδας και νεοτέρων χρόνων.

Στο καλλιτεχνικό κεφαλοχώρι Πύργο της Τήνου, ένας αυθεντικός Δάσκαλος με αγάπη και πίστη στο έργο του, ο Ηλίας Τζαβελόπουλος, λειτουργεί μια θαυμάσια και με πολύ μεράκι, κόπο και έξοδα προσωπικά του, Υπαίθρια Έκθεση με θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας κυρίως από την Αρχαία Ελλάδα, εμπλουτισμένη και από νεότερες Ευρωπαϊκές Επιστήμες και Τεχνολογίες.

Αυτά σε ένα κτήμα του, πρώην κηπάριο των προγόνων του, μόλις κάτω από το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου και της Σχολής Καλών Τεχνών Πύργου, πολύ κοντά στο χωριό.

Ο Ηλίας Τζαβελόπουλος, συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής, με την πολυετή έρευνα και ενασχόλησή πάνω στα κατορθώματα της αρχαιότητας, τα οποία αποδεικνύουν στο διηνεκές το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Αρχαίων Ελλήνων και παράλληλα την καταλυτική τους συμβολή στην ανάπτυξη των επιστημών στους επόμενους αιώνες, προβάλλει αυτά, διδάσκοντας με πολύ απλό και παραστατικό τρόπο κάθε ενδιαφερόμενο που θα επισκεφθεί την υπαίθρια αυτή έκθεση.

Με υλικά το παραδοσιακό τηνιακό μάρμαρο, το μπρούντζο και διάφορα άλλα μέταλλα, κατασκεύασε όργανα για να απεικονίσει πολλά θεωρητικά θέματα, για να γίνουν απλά και κατανοητά στο ευρύ κοινό.

Μέσα στον περιποιημένο και φιλόξενο αυτό χώρο, μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί, να δει, να αγγίξει και να πληροφορηθεί, από τον ακούραστο, πρόσχαρο, δάσκαλο και καθηγητή Ηλία Τζαβελόπουλο, αναφορικά με θέματα που έχουν σχέση με τη μέτρηση του χρόνου, με τη μέτρηση αποστάσεων, την εύρεση θέσεων, κάνοντας την θεωρεία χειροπιαστή στα μάτια μας σε θέματα τεχνολογίας.

Μπορείτε να δείτε:

20 διαφορετικά Ηλιακά Ωρολόγια, που μετρούν τις ώρες της ημέρας, προσδιορίζουν το μήνα, στον οποίο βρισκόμαστε, υπολογίζουν τον αριθμό των ημερών του έτους σύμφωνα, πάνω στις θεωρίες του Θαλή και του Υπάρχου

Ακόμη τον τρόπο με τον οποίο ο Ερατοσθένης υπολόγισε το 240 πΧ την Ακτίνα της Γης και ο Αρίσταρχος το 280πΧ την Ακτίνα της Σελήνης, καταλήγοντας πρώτος στο συμπέρασμα ότι το Ηλιακό Σύστημα είναι Ηλιοκεντρικό και όχι Γεωκεντρικό.

Θα δείτε τα 3 άλυτα Μαθηματικά Προβλήματα της Αρχαιότητας: Τετραγωνισμός του Κύκλου, Τριχοτόμηση της γωνίας και το Δήλειον Πρόβλημα (διπλασιασμός του Κύβου) και τις λύσεις που δόθηκαν απ’ τον Αρχιμήδη και τον Ερατοσθένη με Γεωμετρία πολύ προηγμένη για την εποχή τους.

Δεν λείπουν διάφορες Γεωμετρικές Αποδείξεις και Παραστάσεις, όπως: Το Πυθαγορείο Θεωρήμα, η Ταυτότητα (α+β) 2, η σχέση του αριθμητικού και γεωμετρικού μέσου κλπ. Η Χρυσή Τομή και το πως εκφράστηκε γεωμετρικά από τον Πυθαγόρα και πως εφαρμόστηκε στην Γλυπτική, στην Αρχιτεκτονική, στην Τοπογραφία και γενικότερα στη ζωή μας, η οποία δέχεται και ανέχεται αυτές τις χρυσές αναλογίες και τις αρμονίες.

Υπάρχουν ακόμη διάφορα θέματα τεχνολογίας, όπως: Η 1η Θερμική Μηχανή του Ήρωνα (1ος πΧ αιώνας). Το όργανο με το οποίο ο Ευπαλίνος ο Μεγαρεύς μπόρεσε να τρυπήσει το βουνό στην Σάμο μήκους 1040 μ. και να μεταφέρει το νερό στην πόλη. Τρόποι Μεταφοράς και Ανύψωσης Μαρμάρινων Όγκων. Τρόποι Μετάδοσης Ειδήσεων με σύντομους και κρυπτογραφικούς τρόπους. Το Ηλιακό Σύστημα με κλίμακα αποστάσεων και κλίμακα διαστάσεων. Η Παγκόσμια Ουράνια Σφαίρα με την εκλειπτική της Γης, με τις θέσεις στις Ισημερίες και τις τροπές Θερινή και Χειμερινή. Η χάραξη της γραμμής της Ισημερίας και η εύρεση του Γεωγραφικού Βορά - Νότου.

Όλα θαυμαστά και παραστατικά από τον ακούραστο και ευχάριστο δάσκαλο Ηλία ο οποίος μεταδίδει την γνώση και την πληροφορία απλά και κατανοητά σε μικρούς μαθητές και ενήλικες. Όπως ο ίδιος ομολογεί, η προσπάθεια αυτή έγινε όχι μόνο με σκοπό τη γνώση των μαθηματικών αποδείξεων, αλλά κυρίως για να γνωρίσουμε το μεγαλείο της Επιστήμης της Αρχαίας Ελλάδας και τη σημασία της στο σημερινό κόσμο.

Η έκθεση είναι ιδιωτική. Η είσοδος και η ξενάγηση παρέχεται δωρεάν.

Επισκέψεις μπορούν να γίνουν με γκρουπ των 5 — 10 ατόμων μετά από συνεννόηση με τον ίδιο τον εμπνευστή και δημιουργό και ιδιοκτήτη της Έκθεσης κ. Ηλία Τζαβελόπουλο.

Πρωτοδημοσιεύτηκε από την ηλεκτρονική εφημερίδα η Τηνιακή, τον Σεπτέμβριο του 2014

Τήνος - Νίκος Φώσκολος Καναλέτος

Διαβάστε Επίσης Μαρμαρογλυπτική στα Κάτω Μέρη από τον Ιωσήφ Αρμάο Τήνος, της Παναγίας, του Πολιτισμού & των Διακοπών
Πρόσφατες Αναρτήσεις Κτικάδος Τήνου με θέα το απέραντο Αιγαίο Ψηλά στο Κεχροβούνι Τήνου η «Κυρία των Αγγέλων» Τα βιβλία μου Άγιος Ρωμανός, ένας νέος οικισμός στην Τήνο Τουρισμός για όλους (;) Μια φράση γεμάτη ειρωνεία! Μαγευτική θέα απ’ το Σχολείο του Αρνάδου Τήνου Η κατάστασή μας Τήνος, της Παναγίας, του Πολιτισμού & των Διακοπών Υπαίθρια έκθεση επιστήμης και Τεχνολογίας του Ηλ. Τσαβελόπουλου Μαρμαρογλυπτική στα Κάτω Μέρη από τον Ιωσήφ Αρμάο Γύρω από το Κάστρο της Τήνου Ζούμε σε ζούγκλα; Σκλαβοχωριό Τήνου, γενέτειρα του Ν. Γύζη Τήνος και Βωλάξ Η “Παναγίτσα” του Σκαλάδου Η φύση γέννημα, στοιχειό & θρύλος Τα πάνω κάτω ήρθανε Το νερό πάντα μαζί στο χωριό & στην πόλη Η Τήνος, σε αναζήτηση χαρακτήρα Στον Αϊ Γιάννη Πόρτο & πέριξ για διακοπές Καβαλάρ’κα: Γαϊδάρ’, μ’λάρια κι άλογα Ο Πύργος Τήνου, το ξεχωριστό Κεφαλοχώρι Ψάχνω να δω που περπατώ Ο Ζαβοτηνιακός Ιούλης ο αλωνάρης Κραυγή ενός ερασιτέχνη κτηνοτρόφου Νησί μου μπορείς Ημιονικοί δρόμοι και όχι μονοπάτια Ταραμπάδος Tinos Food Paths Ερημιές και χαλάσματα ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ